7528 Sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu Testi (Test 7)
7528 Sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu Testi (Test 7)
1. 7528 sayılı Kanun’a göre, Disiplin Kuruluna sevk edilen bir dosyanın incelenmesi için raportör üyeye tanınan süre en geç kaç gündür?
A) On
B) Beş
C) On beş
D) Yirmi
E) Otuz
Çözüm:
Doğru cevap A seçeneğidir. Kanunun 13. maddesinin 1. fıkrasının ‘a’ bendinin 5. alt bendinde, “Raportör üye, havale edilecek dosyanın incelenmesini en geç on gün içinde tamamlar.” ifadesi yer almaktadır.
2. Kanuna göre, Akademik Kurul’a yapılan itirazlara ilişkin toplantılara Disiplin Kurulu üyesi olan Akademik Kurul üyelerinin durumu ne olur?
A) Toplantılara katılır ve oy kullanırlar.
B) Sadece görüş bildirirler, oy kullanamazlar.
C) Çekimser oy kullanmak zorundadırlar.
D) Toplantılara katılamaz ve oy kullanamazlar.
E) Sadece toplantı yeter sayısını sağlamak için katılırlar.
Çözüm:
Doğru cevap D seçeneğidir. Kanunun 13. maddesinin 9. fıkrasının ‘c’ bendinde, “Disiplin Kurulu üyesi olan Akademik Kurul üyeleri, Akademik Kurula yapılan itirazlara ilişkin toplantılara katılamaz ve oy kullanamazlar.” hükmü bulunmaktadır.
3. Eğitim ve uygulama merkezi müdürünün, muhakkikler tarafından önerilen disiplin cezasını reddetmesi halinde Disiplin Kurulu’nun tavrı ne olur?
A) Müdürün kararını onar.
B) Yeni bir muhakkik görevlendirir.
C) Teklif edilen cezayı kabul eder veya reddeder.
D) Doğrudan bir üst ceza verir.
E) Soruşturmayı sonlandırır.
Çözüm:
Doğru cevap C seçeneğidir. Kanunun 13. maddesinin 2. fıkrasının ‘d’ bendinde “Disiplin Kurulu teklif edilen cezayı kabul eder veya reddeder.” denilmektedir. Müdürün kararını onama veya ağırlaştırma gibi bir yetkisi bulunmamaktadır.
4. Disiplin soruşturmasında ifade alınırken tanığa ve bilirkişiye yemin ettirilmesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Yemin ettirilmesi zorunlu değildir.
B) İfade alınırken yemin ettirilir.
C) Sadece bilirkişiye yemin ettirilir.
D) Sadece tanığa yemin ettirilir.
E) Yemin, sadece mahkeme huzurunda ettirilir.
Çözüm:
Doğru cevap B seçeneğidir. Kanunun 13. maddesinin 4. fıkrasının ‘b’ bendinde, “İfade alınırken tanığa ve bilirkişi tayini durumunda bilirkişiye yemin ettirilir” hükmü açıkça yer almaktadır.
5. Öğretmen adayının disiplin suçunu işledikten sonra Akademiden herhangi bir sebeple ayrılmış olması, disiplin sürecini nasıl etkiler?
A) Soruşturma açılmasına engel olur.
B) Sadece para cezası verilebilir.
C) Disiplin cezalarının uygulanmasına engel olur.
D) Soruşturma açılmasına ve devamına engel teşkil etmez.
E) Soruşturma sadece adli makamlarca yürütülebilir.
Çözüm:
Doğru cevap D seçeneğidir. Kanunun 13. maddesinin 4. fıkrasının ‘d’ bendinde, bu durumun “soruşturma açılmasına, soruşturmanın devamına ve disiplin cezalarının uygulanmasına engel teşkil etmez.” olduğu belirtilmiştir.
6. Kanuna göre, Akademideki disiplin soruşturması raporunda aşağıdakilerden hangisinin bulunması zorunlu değildir?
A) Soruşturulanın mali durumu
B) Soruşturma onayı ve başlama tarihi
C) İsnat edilen suç konuları
D) Deliller ve alınan ifadelerin özeti
E) Eyleme uyan disiplin cezası teklifi
Çözüm:
Doğru cevap A seçeneğidir. Kanunun 13. maddesinin 4. fıkrasının ‘e’ bendinde raporda bulunması gereken hususlar sayılmıştır. Soruşturulanın mali durumu bu hususlar arasında yer almaz.
7. 7528 sayılı Kanun’a göre, Akademideki “Ödeme kesintisi” disiplin cezası, öğretmen adayına yapılan ödemeden hangi oranda kesinti yapılmasını ifade eder?
A) 1/3
B) 1/5
C) 1/10
D) 1/8
E) 1/15
Çözüm:
Doğru cevap C seçeneğidir. Kanunun 12. maddesinin ‘b’ bendinde Ödeme kesintisi cezası, “14 üncü maddede düzenlenen ödemeden 1/10 oranında kesinti yapılmasıdır.” şeklinde tanımlanmıştır.
8. Kanuna göre, “Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulu”nun sekretarya hizmetleri hangi birim tarafından yürütülür?
A) Personel Genel Müdürlüğü
B) Akademik Kurul
C) Bakanlık Özel Kalem Müdürlüğü
D) Akademi Başkanlığı
E) İlgili Bakan Yardımcılığı
Çözüm:
Doğru cevap D seçeneğidir. Kanunun 28. maddesinin 4. fıkrasında, “Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulunun sekretarya hizmetleri Akademi Başkanlığı tarafından yürütülür.” hükmü yer almaktadır.
9. Akademi’de görevlendirilen ve profesör, doçent veya doktor öğretim üyesi unvanı bulunmayan eğitim personeline, haftalık zorunlu ders saati olan on beş saati aşan ders görevleri için haftada en çok kaç saate kadar ek ders ücreti ödenir?
A) On beş
B) On
C) Yirmi
D) Yirmi beş
E) Otuz
Çözüm:
Doğru cevap A seçeneğidir. Kanunun 30. maddesinin 4. fıkrasının ‘b’ bendinde, bu personel için “haftada en çok on beş saate kadar ek ders ücreti ödenir.” denilmektedir.
10. 7528 sayılı Kanuna göre, Akademide sözleşmeli olarak istihdam edilen personel ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Kazanç getirici başka bir iş yapamaz.
B) Siyasi partilere üye olamaz.
C) Hizmet biriminde yönetici olarak görevlendirilebilir.
D) 657’de Devlet memurları için yasaklanmış fiillerde bulunamaz.
E) Yönetici olarak görevlendirildiğinde ilave bir ücret alır.
Çözüm:
Doğru cevap E seçeneğidir. Kanunun 30. maddesinin 8. fıkrasında, “Bu görevleri yürüttükleri sürece kendilerine, bu görevlerinden dolayı ilave bir ücret ödenmez.” hükmü bulunmaktadır. Diğer seçenekler ise 7. ve 8. fıkralarda doğru olarak belirtilmiştir.
11. Kanunun Geçici Madde 2’sine göre, 1/9/2025 tarihine kadar aday öğretmen olarak istihdam edilecek olanların adaylık süreci en az ve en çok ne kadar olabilir?
A) Altı aydan az, bir yıldan çok olamaz.
B) Bir yıldan az, iki yıldan çok olamaz.
C) Bir buçuk yıldan az, üç yıldan çok olamaz.
D) İki yıldan az, dört yıldan çok olamaz.
E) Dokuz aydan az, on sekiz aydan çok olamaz.
Çözüm:
Doğru cevap B seçeneğidir. Kanunun Geçici Madde 2’sinin 1. fıkrasında, “Adaylık süreci bir yıldan az iki yıldan çok olamaz.” hükmü yer almaktadır.
12. Geçici Madde 2’ye göre, aday öğretmenlerin tabi tutulacağı Aday Öğretmen Yetiştirme Programı kapsamındaki hizmet içi eğitim, en az kaç ders saati olacak şekilde planlanır?
A) 120
B) 180
C) 240
D) 300
E) 360
Çözüm:
Doğru cevap C seçeneğidir. Kanunun Geçici Madde 2’sinin 1. fıkrasının ‘a’ bendinde, hizmet içi eğitimin “en az iki yüz kırk ders saati olacak şekilde” planlanacağı belirtilmiştir.
13. 7528 sayılı Kanun’a göre, “eğitim öğretim yılı” tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ders yılının başladığı tarihten, ertesi ders yılının başladığı tarihe kadar geçen süre
B) Derslerin başladığı günden derslerin kesildiği güne kadar geçen süre
C) Eylül ayının ilk iş gününden Haziran ayının son iş gününe kadar geçen süre
D) İki yarıyıl ve arasındaki tatili kapsayan süre
E) Bir mali yıl içinde yapılan tüm eğitim faaliyetleri
Çözüm:
Doğru cevap A seçeneğidir. Kanunun 3. maddesinin ‘g’ bendinde “Eğitim öğretim yılı: Ders yılının başladığı tarihten, ertesi ders yılının başladığı tarihe kadar geçen süreyi” şeklinde tanımlanmıştır. B seçeneği ise “Ders yılı” tanımıdır.
14. Geçici Madde 2’ye göre, aday öğretmenlikte geçen süreler, uzman öğretmen ve başöğretmen unvanlarının verilmesinde nasıl değerlendirilir?
A) Değerlendirmeye alınmaz.
B) Yarısı dikkate alınır.
C) Sadece başöğretmenlik için sayılır.
D) Sadece uzman öğretmenlik için sayılır.
E) Öğretmenlikte geçmiş sayılır.
Çözüm:
Doğru cevap E seçeneğidir. Kanunun Geçici Madde 2’sinin 3. fıkrasında, “Aday öğretmenlikte geçen süreler, uzman öğretmen ve başöğretmen ünvanlarının verilmesinde öğretmenlikte geçmiş sayılır.” hükmü yer almaktadır.
15. Kanuna göre, Akademik Kurulun itiraz üzerine yaptığı oylamada oyların eşitliği halinde karar nasıl alınır?
A) İtiraz reddedilmiş sayılır.
B) İtiraz kabul edilmiş sayılır.
C) Oylama tekrarlanır.
D) Başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.
E) Konu bir üst kurula havale edilir.
Çözüm:
Doğru cevap D seçeneğidir. Kanunun 13. maddesinin 9. fıkrasının ‘c’ bendinde, “Oyların eşitliği hâlinde Başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.” denilmektedir.
16. Disiplin soruşturmasının sonucu kimlere bildirilir?
A) Sadece hakkında soruşturma yürütülen öğretmen adayına
B) Sadece mağdura
C) Hakkında soruşturma yürütülen öğretmen adayı ile varsa mağdura
D) Akademi Başkanlığına
E) Sadece soruşturmayı açan merciye
Çözüm:
Doğru cevap C seçeneğidir. Kanunun 13. maddesinin 11. fıkrasında, “Disiplin soruşturmasının sonucu, hakkında disiplin soruşturması yürütülen öğretmen adayı ile varsa mağdura bildirilir.” hükmü yer almaktadır.
17. Kanunun Geçici Madde 1’ine göre, Bakanlık Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Akademiye verilen görevleri hangi tarihe kadar yürütmeye devam edecektir?
A) 1/9/2025
B) 1/1/2025
C) Kanunun yayımı tarihi
D) 31/12/2025
E) 1/7/2025
Çözüm:
Doğru cevap B seçeneğidir. Kanunun Geçici Madde 1’inin 2. fıkrasında, bu görevlerin “1/1/2025 tarihine kadar anılan Genel Müdürlük tarafından” yürütülmeye devam edileceği belirtilmiştir.
18. Kanuna göre, Akademideki sözleşmeli eğitim personelinden araştırma, proje, yayın gibi bilimsel çalışmalarda görevlendirilenlere haftada en fazla kaç saati geçmemek kaydıyla ayrıca ders ücreti ödenir?
A) Beş
B) Üç
C) Sekiz
D) On
E) İki
Çözüm:
Doğru cevap A seçeneğidir. Kanunun 30. maddesinin 6. fıkrasında “haftada beş saati geçmemek kaydıyla ayrıca ders ücreti ödenir.” ifadesi yer almaktadır.
19. 7528 sayılı Kanuna göre, hazırlık eğitiminin süresiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) İki dönemdir.
B) Dört dönemdir, ancak mezun olunan programa göre üç dönem uygulanabilir.
C) Her zaman üç dönemdir.
D) Beş dönemdir.
E) Bakanlık tarafından her yıl yeniden belirlenir.
Çözüm:
Doğru cevap B seçeneğidir. Kanunun 8. maddesinin 3. fıkrasında, “Hazırlık eğitiminin süresi dört dönemdir. Bu süre, öğretmen adayının mezun olduğu yükseköğretim programına göre üç dönem olarak uygulanabilir.” hükmü yer almaktadır.
20. Kanuna göre, Akademi’de sözleşme süresinin sona ermesi halinde yeni sözleşme yapılıncaya kadar sözleşme süresi en fazla ne kadar uzatılabilir?
A) Bir ay
B) İki ay
C) Üç ay
D) Altı ay
E) Uzatılamaz, yeniden sözleşme imzalanması zorunludur.
Çözüm:
Doğru cevap C seçeneğidir. Kanunun 30. maddesinin 3. fıkrasında, “yeni sözleşme yapılıncaya kadar sözleşme süresi üç aya kadar uzatılabilir.” hükmü yer almaktadır.